Zdrowe przepisy na dania ajurewdyjskie

Żyjemy w bardzo szybko pędzącym świecie gdzie nowoczesność otacza nas z każdej strony. Zmiany i innowacje następują w zastraszającym tempie. Szybkie tempo życia powoduje że nasz naturalny rytm jest permanentnie zaburzony. Przez to wielu z nas czuje się źle i zapada na różne choroby.

Kuchnia ajurwedyjska przepisy

przepisy ajurwedyjskieNowoczesna medycyna zajmuje się jedynie chorobą, która nas dotyka nie bada jej przyczyn oraz nie zagłębia się w ogólny stan zdrowia. Zatem konwencjonalne metody leczenia nie są w stu procentach skuteczne. Przez to choroba może nawracać w przyszłości. Ajurweda za to daje nam całościowy obraz zdrowia człowieka. Każda diagnoza jest indywidualna i opiera się na wnikliwym wywiadzie oraz obserwacji pacjenta. Według tej starożytnej medycyny zdrowie to balans we wszystkich aspektach naszego życia. Szczególnie ważna w ajurwedzie jest zdrowa pełnowartościowa dieta. Codzienna rutyna czyli odpowiednia dieta, aktywność fizyczna oraz regularny odpoczynek pozwolą nam zachować zdrowie. Jeśli chcemy zmienić coś w swoim życiu wystarczy zacząć od niewielkich kroków. W internecie dostępnych jest wiele informacji, równie łatwo można znaleźć przepisy ajurwedyjskie na przyrządzanie smacznych i zdrowych posiłków. Wiele z dań proponowanych przez ajurwede jest łatwych w przygotowaniu. Potrawy opierają się głównie na warzywach i ryżu. Przepisy spodobają się również wegetarianom gdyż jest wiele dań w których nie ma mięsa. Proste w przygotowaniu dania są lekko strawne. Dieta opiera się na kilku smakach między innymi słodkim, gorzkim, kwaśnym oraz cierpkim. Każdy z tych smaków ma bardzo ważną rolę w naszej diecie.

W myśl ajurwedy nie możemy spożywać zbyt wiele cukru, a nawet fruktozy. Cukier wpływa na zakwaszenie naszego organizmu, które ma wpływ na stany zapalne toczące się w naszym organizmie. Zaleca się aby owoce spożywać z umiarem 2 lub 3 godziny po właściwym posiłku.