Domowy jogurt, czy kefir, są zdecydowanie lepsze w smaku niż te kupione ponieważ zawierają same naturalne składniki, bez dodatku konserwantów. Produkty nabiałowe dostępne w sklepach bardzo często zawierają w swoim składzie mleko w proszku, oraz barwniki, które nadają im intensywny kolor.
Gdzie kupić saszetkę z żywymi kulturami bakterii?
W naturze występują dwa rodzaje bakterii, te które nam zagrażają i wywołują stany zapalne oraz choroby i te, które wzmacniają naszą odporność wspomagając naturalne procesy obronne organizmu. Produkty nabiałowe w jednej porcji dwustu mililitrowej zawierają nawet kilka milionów żywych kultur bakterii, które dodatkowo osłaniają ściany naszego żołądka. Aby samodzielnie wykonać jogurt potrzebujemy żywe kultury bakterii w saszetkach, które można nabyć w sklepie z ekologiczną żywnością, albo w internecie. Są one w postaci proszku i najlepiej je przechowywać w lodówce, lub w zamrażalniku. Jedna saszetka wystarczy na wyprodukowanie litra jogurtu, lub kefiru. Bakterie są szczelnie zamknięte i nie należy jednej porcji dzielić na kilka razy, ponieważ po otwarciu trzeba je w całości wykorzystać. Pozostawione w otwartym opakowaniu szybko tracą swoje wartości i stają się niezdatne do spożycia. Żywe kultury bakterii są sprzedawane w pojemności dziesięciu gramów w kartonowych pudełkach po dwie sztuki. Po wymieszaniu z mlekiem saszetki bakterii, należy pojemnik odłożyć w ciepłe miejsce i po minimum ośmiu, dziewięciu godzinach produkt jest gotowy do spożycia.
Do wykonania domowego jogurtu ze zdrowymi kulturami bakterii nie potrzebujemy cukru, mleka w proszku ani żelatyny. Jedynie pasteryzowanego mleka, saszetki bakterii i ciepłego miejsca, w którym panuje stała temperatura około czterdziestu stopni Celsjusza, które są konieczne do namnażania bakterii.