Każdy wie, że owoce są niezbędnym składnikiem naszej codziennej diety, ponieważ dostarczają ważnych witamin. Jedną z nich jest witamina C, którą przeważnie łączymy z cytryną, ale znacznie więcej jej zawiera mała, niepozorna truskawka.
Jak smakuje truskawka odmiany Kent?
Każdy owoc czy warzywo, ma przynajmniej kilka odmian, które różnią się między sobą rozmiarem, kolorem, smakiem czy jędrnością. To na pewno korzystnie wpływa na zwiększanie zainteresowania nimi, ponieważ każdy gustuje w innych smakach. Ta zasada dotyczy również truskawek, które co prawda pojawiają się na placach tylko przez krótki okres w roku, ale za w mgnieniu oka znikają za stoisk. Możemy spotkać nawet kilkanaście różnych odmian, z czego na szczególną uwagę zasługuje truskawka Kent – odmiana ta pojawia się już na początku maja. Jest to jedna z wczesnych odmian, która charakteryzuje się dużymi i słodkimi owocami, w związku z czym jest pożądaną przez wielu klientów. Dla laika może ona smakować tak jak wiele innych odmian, jednakże prawdziwy smakosz bez problemu odróżni smak Polki od Kenta. Truskawki są owocami sezonowymi, gdyż rosną tylko w określonym momencie roku i do tego nie można ich przechowywać więcej niż kilka dni w odpowiednich warunkach. Oczywiście są też na rynku odmiany całoroczne, które uprawiane są w szklarniach lub też w krajach, gdzie klimat jest znacznie cieplejszy niż u nas. Jednakże zawsze największą popularnością się cieszą odmiany takie jak Kent, które uprawiane są w Polsce i smakują najlepiej.
Truskawki mają szerokie zastosowanie w kulinariach, ale przede wszystkim, doskonale smakują jako same owoce, które uwielbiają nie tylko dzieci, ale również dorośli. Są małe, ale za to bardzo zdrowe i bogate w witaminę C i antyoksydanty, które walczą z wolnymi rodnikami.