Kulturyści bardzo często wspomagają swój organizm w okresie wytężonych ćwiczeń na siłowni. Wykorzystują do tego specjalne suplementy diety, które można zamawiać przez internet lub kupować w sklepach stacjonarnych. Obecnie takich sklepów jest naprawdę dużo, a mają one do zaoferowania całe mnóstwo różnych preparatów.
Rodzaje białek serwatkowych w odżywkach
Jak wiadomo, mięśnie zbudowane są z białek. W związku z tym, aby doszło do wzrostu masy mięśniowej, potrzebne jest dostarczanie organizmowi białek na czas ćwiczeń fizycznych. Tylko w ten sposób organizm będzie w stanie wykorzystać je do budowy masy mięśniowej. Wiele firm produkujących odżywki ma w swoich ofertach preparaty zawierające właśnie białka. Ważne jest jednak to, by sprawdzić, jakie jest pochodzenie tych białek. Okazuje się, że dobrym rozwiązaniem są białka serwatkowe. Takie rozpuszczalne białko Olimp ma naprawdę doskonałe właściwości anaboliczne. Anabolizm jest przeciwieństwem katabolizmu i oznacza syntezę, budowę nowych związków – w tym przypadku właśnie białek do budowy masy mięśniowej. Wartość odżywcza białka musi być duża, ale znaczenie ma także jego rozpuszczalność. W preparatach znajdują się również przeróżne czynniki wzrostowe, które wspomagają budowę mięśni. Wystarczy wyróżnić tutaj beta laktoglobuliny czy też alfa laktoalbuminy. Istotne są też immunoglobuliny i albuminy osocza. Wśród czynników wyróżniane są też laktoferyny i laktotransferyny.
Oprócz tego nie można zapominać o ceruloplazminach i fosfoglikoproteinach. Uważa się, że białka serwatkowe są obecnie najbardziej wartościowym źródłem białka pokarmowego. Wystarczy od jednej do trzech porcji dziennie, aby stymulować procesy anaboliczne organizmu. To dawkowanie dotyczy zarówno dni treningowych jak również dni bez treningu siłowego, czyli przerw.