W supermarketach wszystkie przeterminowane produktu tworzą odpady. Restauracje i kawiarnie również wytwarzają odpadki, ale są to najczęściej resztki jedzenia, uzyskane od klientów, którzy nie zjedli wszystkiego lub są to kości i ości. Odpadki powstają także w zakładach mięsnych oraz masarniach.
Co zrobić z przeterminowanymi odpadami spożywczymi?
Po wejściu przez Polskę do Unii Europejskiej, kraj nasz został obarczony wieloma przepisami. Między innymi narzucono na nas prawo odpowiedzialne za gospodarowanie odpadami. W tym momencie wielu przedsiębiorców zauważyło swoją szansę, aby założyć działalność gospodarczą odbierającą od handlowców przeterminowane odpady spożywcze. Większość z nich oferuje bardzo kompleksowe usługi. Po pierwsze odbiera odpady z: supermarketów, małych sklepów spożywczych, zakładów mięsnych, masarni, restauracji, barów, stołówek, piekarni oraz cukierni. Zapewniają oni wewnętrzny harmonogram odbiorów, który dostosowują do klienta, w oparciu o wielkość przedsiębiorstwa i ilość produkowanych odpadów. Odbierają je na tyle regularnie, aby chronić ludzi, zapewnić im bezpieczeństwo oraz środowisku. Podsyłają do klienta swój transport, dostarczają worki oraz pojemniki na odpady spożywcze. Ich działanie jest sprawne i efektowne, bo muszą podporządkować się prawom Unii Europejskiej. Ponadto konkurencja nie śpi i wiele jest wiele firm, które nie zdołały utrzymać się na rynku.
Przeterminowane odpady spożywcze to w Polsce duży problem, ale dzięki działalności wielu ludzi, jest on bezpiecznie eliminowany. Usuwają oni wszelakie produkty, które straciły swój termin przydatności lub są produktami wybrakowanymi albo resztkowymi. Dodatkowo niektóre z przedsiębiorstw dodatkowo odzyskują surowce z opakowań tych odpadów spożywczych.