Zboża są podstawowym składnikiem wielu produktów spożywczych, jakie znajdziemy w sklepach. Wobec tego uprawa jest niezwykle odpowiedzialnym zadaniem. Kondycja kłosów zależy przede wszystkim od odpowiedniej pielęgnacji.
Funkcje herbicydów w zbożu
To środki chroniące zboża przed chwastami. Stosowane powszechnie. W zależności od rodzaju, mogą działać systemowo lub kontaktowo. To znaczy: po opryskaniu działają na całą roślinę bądź pobierane są przez liście i korzenie lub zarówna przez liście, jak i korzenie. Co więcej, mogą zawierać różne substancje czynne. Dlatego też stosowanie herbicydów powinno być poprzedzone uważnym rozeznaniem, z jakimi chwastami mamy do czynienia oraz jak silny preparat okaże się skuteczny. Poza tym, aby uzyskać dobre efekty, warto naprzemiennie stosować herbicydy dedykowane tej samej grupie chwastów, ale o innej substancji czynnej. Herbicydy w zbożach zakłócają naturalne procesy wzrostu rośliny poprzez: doprowadzenia jej do obumarcia i zaprzestania rozsiewania. Warto przy tym dodać, że wzrost chwastów następuje niemal błyskawicznie. Są bowiem bardziej tolerancyjne na niekorzystne warunki niż roślina uprawna. Ich cechą charakterystyczną jest wysoka plenność, przez co szybko zwiększa się ich glebowy bank nasion. Istnieją dwa rodzaje chwastów, to jest: chwasty jednoliścienne i dwuliścienne. Do tych pierwszych zalicza się między innymi: miotła zbożowa; chwastnica jednostronna; samosiewy zbóż, perz zwyczajny, wyczyniec polny, wiechlina roczna, stokłosy. Do tych drugich natomiast: mak polny, chaber bławatek, przytulia czepna, fiołek polny, komosa biała, rdesty czy przetacznik.
Należy pamiętać, że rodzaj herbicydu zależy od typu chwasta. To znaczy, że ten przeznaczony na chwast dwuliścienny nie zadziała na jednoliścienny. I odwrotnie. Do tego powinny być całkowicie bezpieczne dla rośliny uprawnej.