Estetyka spotyka użyteczność – opakowania doypack

Rynek ostatnimi czasy pęka w szwach od różnego rodzaju opakowań przypominających woreczki. Nierzadko są to rozwiązania z charakterystycznym „klikającym” zamknięciem strunowym, obecnym niegdyś wyłącznie w małych torebeczkach foliowych na przyprawy. Współcześnie stosuje się tego rodzaju zamknięcia w wielu opakowaniach, które swoim kształtem i funkcjonalnością przypominają torebki.

Niezawodność opakowań typu doypack

opakowania typu doypackSwojego czasu każda kuchnia wyposażona była w potężną liczbę plastikowych opakowań, które niestety dosyć szybko traciły swoją funkcjonalność przez wzgląd na gabaryty. Zajmowały dużo miejsca, nie gwarantując tym samym stuprocentowego wykorzystania swoich rozmiarów (zwłaszcza, gdy do prostokątnych pudełek pakowało się owalne owoce, które zawsze zostawały puste miejsca dookoła siebie). Obecnie ten rolę przechowywania żywności, przypraw i produktów sypkich coraz częściej przejmują różne opakowania typu doypack. Na pewno niejedna osoba miała już z nimi styczność, choć może nie do końca zdawała sobie z tego sprawę. Mowa tu o opakowaniach foliowych z usztywnianym dnem, dzięki czemu można je bezproblemowo postawić w pozycji wertykalnej. Ten sposób przechowywania produktów jest dużo bardziej funkcjonalny od poprzedniego przede wszystkim, dlatego że eliminuje problem marnowania przestrzeni. Opakowania doypack są dużo łatwiejsze w przechowywaniu, można je swobodnie zwijać i rozwijać w zależności od potrzeb, a poza tym z ogromną łatwością dostosowują się do kształtu produktów, które znajdują się w ich wnętrzu.

Omawiane tu opakowania zyskują na coraz większej popularności, a liczba sklepów (nie tylko kuchennych) oferujących w swoich usługach torebki doypack nieustannie rośnie z dnia na dzień. Wiele wskazuje na to, że o tych opakowaniach można myśleć w kategorii następców kwadratowych i prostokątnych pudełek, w których jeszcze do niedawna przechowywało się m.in. żywność.