Domowe pesto z pomidorów

Gotowanie może być świetną zabawą jeżeli lubimy spędzać czas w kuchni i smacznie jeść. Warto szukać nowych smaków i próbować różnych dań, ponieważ jedzenie jest jedną z największych przyjemności jakie możemy doświadczyć.

Jakie pomidory wybrać na pesto?

pesto z suszonych pomidorówW naszym kraju kuchnia włoska jest bardzo popularna, ponieważ lubimy pizzę czy makarony. Jednak w tej kuchni znajdziemy jeszcze wiele innych pysznych dań, które zasługują na naszą uwagę. Chociażby pesto z suszonych pomidorów, które nieziemsko pachnie i posiada szerokie zastosowanie. Możemy je kupić w formie gęstego sosu w słoiku lub samodzielnie zrobić, gdyż nie jest to skomplikowane zadanie. Pesto z makaronem jest idealną potrawą dla osób, które chcą zjeść smacznie, ale nie chcą spędzać w kuchni wiele godzin. Wystarczy mieć pod ręką słoiczek suszonych pomidorów w oliwie, kilka ząbków czosnku, garść orzechów nerkowca, pinii lub migdałów i trochę sera twardego, dojrzewającego. Orzechy należy uprażyć na złoty kolor i wrzucić do blendera razem z pomidorami, czosnkiem, serem i odrobiną oliwy z oliwek. Wszystko miksuje się na gładką masę i doprawia do smaku solą i pieprzem, po czym można wykładać na ugotowany makaron. Przygotowanie takiego pesto zajmuje nie więcej czasu niż ugotowanie makaronu. Więc w ciągu piętnastu minut mamy obiad gotowy dla całej rodziny. Jest to zdrowe i pyszne danie, które można dowolnie modyfikować wedle uznania. Podobne pesto można także wykonać z bazylii, buraka czy marchewki. Ważne są tylko zastosowane dodatki.

Jak widać bycie kucharzem we własnej kuchni wcale nie jest skomplikowane. Początki mogą być trudne, ale przy każdym kolejnym pesto, jego smak będzie bliski ideału. Takim daniem można uraczyć rodzinę w tygodniu lub na niedzielnym spotkaniu ze znajomymi.